سیلوستازول (سیلاستازول)

سیلوستازول - pletal -پلتال - cilostazol - عوارض سیلوستازول - نسخه - مرجع  داروی ایران

سیلوستازول باعث گشادشدن عروق خونرسان به پا ها می شود.همچنین گردش خون را بوسیله مهار تجمع پلاکتها بهبود می بخشد. داروی سیلوستازول در درمان علامتی لنگیدن متناوب بکار میرود. لنگش متناوب یک بیماری است که باعث گرفتگی و تنگ شدن رگهای خونی در پاها و درد ساق پا می شود و با راه رفتن بدتر و با استراحت بهبود پیدا می کند.
در بیماری مذکور جریان خون به پاها کاهش یافته و درد حین راه رفتن ااتفاق می افتد . این دارو توانایی راه رفتن بدون درد را بالا می برد. سیلوستازول دارویی ضد پلاکت و رگ گشا می باشد که از طریق ممانعت سلول های خونی به نام پلاکت ها از چسبیدن به هم و جلوگیری از لخته های مضر عمل می کند و در بیماری های قلبی عروقی مورد استفاده قرار می گیرد .بنابراین این دارو , خاصیت گشاد کنندگی عروق دارد .از عوارض مصرف این دارو می توان سردرد , اسهال و تپش قلب را نام برد .باید بدانید, که در زمان مصرف این دارو باید از کشیدن سیگار خودداری کنید .

داروی سیلوستازول مهارکننده cAMP فسفودی استراز 3 می باشد. مهار آنزیم فسفودی استراز باعث بالا رفتن غلظت AMP حلقوی درون پلاکتی و عروق خونی می شود که این امربترتیب منجر به مهار تجمع پلاکت ها و گشادی عروق می شود.

فارماکودینامیک

داروی سیلوستازول از مشتقات کوئینولینون می باشد. سیلوستازول گردش خون را بوسیله مهار تجمع پلاکتها بهبود می بخشد. سیلوستازول در درمان علامتی لنگیدن متناوب بکار میرود.
در بیماری لنگیدن های متناوب جریان خون به پاها کاهش می یابد و درد حین راه رفتن اتفاق می افتد و با استراحت برطرف می شود،. داروی سیلوستازول توانایی راه رفتن بدون درد را بالا می برد.

فارماکوکینتیک

سیلوستازول پس از مصرف خوراکی بخوبی جذب می شود.غذای چرب میزان جذب سیلوستازول را بالا می برد.
پیوند سیلوستازول به پروتئین های پلاسما ، عمدتا آلبومین ، 95 تا 98% می باشد.
متابولیسم سیلوستازول ، کبدی است و از طریق سیتوکروم P-450 صورت می گیرد.
متابولیت ها عمدتا از طریق ادرار دفع می شوند. نیمه عمر حذفی سیلوستازول و متابولیت هایش حدود 11 تا 13 ساعت است.

نام تجاری: pletal  / اشکال دارویی : قرص ۵۰ و ۱۰۰ میلیگرم

مقدار و روش مصرف داروی سیلوستازول

  • قبل از شروع درمان با داروی سیلوستازول ، بروشور دارویی داخل بسته را به دقت مطالعه کنید. این بروشور به شما کمک می‌کند تا اطلاعات جامعی را راجع به دارو به دست آورده و از عوارض جانبی احتمالی آن مطلع شوید.
  • دوز و مقدار داروی سیلوستازول ، از فردی به فرد دیگر متفاوت است؛ دارو را دقیقاً همانطور که پزشک به شما تجویز کرده است، استفاده نمایید. دوز ۱۰۰ میلی گرم از این دارو وجود دارد. معمولاً این دارو به صورت دو قرص ۱۰۰ میلی گرم دو بار در روز تجویز می‌شود.
  • سعی کنید سیلوستازول را ۳۰ دقیقه قبل یا ۲ ساعت بعد از غذا مصرف کنید.
  • اگر فراموش کردید که دوز داروی سیلوستازول روزانه خود را در زمان مشخص مصرف کنید و زمانی به یاد آوردید که نزدیک به ساعت دوز بعدی دارو بود از مصرف آن خودداری کنید.

روزی دو بار به طور معمول حداقل 30 دقیقه قبل یا دو ساعت بعد از صبحانه و شام مصرف شود. سعی کنید از این دارو در همان زمان در هر روز استفاده کنید.

موارد منع مصرف داروی سیلوستازول

  • به تاریخ انقضای داروی سیلوستازول توجه کنید و اگر دارویی که در دستتان است تاریخ انقضای آن تمام‌شده است،از آن مصرف نکنید.
  • هرگز داروی سیلوستازول را به فرد دیگری حتی با علائم مشابه خودتان تجویز نکنید.
  • تداخل دارویی سیلوستازول را چک کنید و اگر در حال استفاده از دارویی هستید که با این دارو تداخل دارد، با پزشک خود راجع به استفاده از داروهایتان مشورت نمایید.

مصرف سیلوستازول در بارداری و شیردهی

هنوز مشخص نیست که آیا این دارو در دوران بارداری ایمن است. اگر باردار هستید یا قصد باردار شدن دارید قبل از مصرف این دارو با دکتر خود گفتگو کنید.

همچنین مشخص نیست که آیا این دارو از شیر مادر عبور می کند و یا می تواند به نوزاد مصرف کنده شیر مادر, آسیب برساند. اگر این دارو را میخورید قبل از شیردهی با دکتر خود مشورت نمایید.

تداخلات دارویی سیلوستازول

تداخل داروها با یکدیگر – پزشک تو – سایت پزشکی

تداخل دارویی ممکن است عملکرد داروها را تغییر و خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. یک لیست از تمام داروهایی (ازجمله داروهای با نسخه / بدون نسخه و داروهای گیاهی) که استفاده می‌کنید تهیه کرده و آن را با دکتر و داروساز خود به اشتراک بگذارید. دوز دارو مصرفی خود را بدون مشورت با دکتر خود تغییر نداده و یا مصرف دارو را ترک نکنید.

  • برخی از داروهایی که ممکن است با این دارو تداخل کنند عبارتند از: تیپراناویر، دی پیریدامول (Dipyridamole)، “رقیق‌کننده‌های خون” مانند هپارین و وارفارین (warfarin).
  • برچسب روی تمام داروهایتان به‌خصوص داروهای ضد درد یا تب (داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) مانند ناپروکسن، آسپیرین و ایبوپروفن (ibuprofen)) را بررسی کنید، زیرا مواد تشکیل‌ دهنده‌ ای آن‌ها شبیه به سیلوستازول است و ممکن است عوارض جانبی این دارو را شدیدتر کند.
  • اگر پزشک به شما آسپرین با دوز پایین (معمولاً ۳۲۵-۸۱ میلی‌گرم در روز) را برای جلوگیری از حمله قلبی یا سکته مغزی تجویز کرده است، باید این دارو را حتماً مصرف کنید.حتماً راجع به مصرف این دارو با داروهای دیگر با داروساز خود مشورت کنید.
  • سیلوستازول اگر با داروهای دیگر ضد پلاکت مانند کلوپیدوگرل (clopidogrel) و آسپرین مصرف شود، می‌تواند خطر خونریزی را افزایش دهد. در مورد داروهایی که استفاده می‌کنید ، با پزشک خود مشورت نمایید.

موارد هشدار و احتیاطات ویژه حین مصرف داروی سیلوستازول

بعضی دارو‌ها را نمی‌توان در بعضی از شرایط تجویز نمود و بعضی دارو‌ها نیز در صورتی که نیاز به درمان تکمیلی باشد تجویز می‌گردد؛ بنابراین بهتر است که قبل از مصرف داروی سیلوستازول ، پزشکتان از موارد زیر مطلع باشد:

  • در صورتی‌ که باردار هستید و یا قصد باردار شدن دارید یا در صورتی‌ که به نوزاد خود شیر می‌دهید.
  • در صورتی که مشکل کبدی یا کلیوی دارید.
  • اگر مبتلابه دیابت شیرین هستید.
  • اگر بیماری قلبی یا فشارخون بالا دارید.
  • اگر می‌دانید که در معرض خطر خونریزی هستید – مثلا اگر زخم معده دارید یا اخیراً عمل جراحی داشته‌اید.
  • اگر در حال مصرف داروی خاصی هستید. این داروها شامل تمامی داروهای در دسترس است، چه برایتان تجویز شده است و چه بدون تجویز پزشک آن را مصرف می‌کنید نظیر داروهای گیاهی و داروهای مکمل.
  • اگر سابقه واکنش آلرژیک به دارویی دارید.

عوارض جانبی داروی سیلوستازول

همه داروها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. اما بسیاری از مصرف‌ کنندگان نیز هیچ نوع عارضه‌ای بروز نمی‌دهند. یکسری از عوارض بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف دارو، از بین می‌روند. در‌ صورت بروز مستمر هریک از عوارض می‌بایست به پزشک اطلاع داده شود.

عوارض رایج داروی سیلوستازول

  • سردرد: از داروساز خود بخواهید که یک مسکن مناسب برایتان تجویز کند.
  • اسهال: آب بخورید تا آب از دست رفته بدنتان جایگزین شود.

عوارض نادر داروی سیلوستازول

  • احساس سرگیجه، خواب آلودگی، خستگی یا سرگیجه: اگر دچار سرگیجه شدید، دراز بکشید. این عوارض پس از یک یا دو هفته بهبود می‌یابند، اما اگر ادامه پیدا کردند، با پزشک خود مشورت کنید.
  • احساس بیماری (حالت تهوع و استفراغ)، سوء هاضمه و نفخ: سعی کنید غذاهای ساده و بدون ادویه بخورید.
  • کمبود اشتها، ضربان قلب سریع، درد قفسه سینه، آبریزش بینی، تورم مچ پا و پاها ، خارش پوست: اگر این عوارض آزاردهنده شد، در اسرع وقت با پزشک خود مشورت کنید.

در صورت بروز عوارض جانبی جدی مثل ورم دست و پا ، کوفتگی ، خونریزی ، مدفوع سیاه و خونی ، استفراغ به شکل دانه های قهوه ، علائم عفونت ( مثل تب و یا کلو درد ماندگار ) بلافاصله به پزشک اطلاع دهید .

اگر عوارض جانبی دیگری مثل درد بازوی چپ ، فک و قفسه سینه ، احساس ضعف و غش ، ضربان قلب نامنظم ، سریع و ضربه ایی ، سرگیجه شدید ، اختلال در بینایی ، ضعف در یک طرف بدن ، لکنت زبان و سرگیجه داشتید بلافاصله کمک پزشکی بگیرید .

نکته مهم:

سیلوستازول ممکن است با اختلالات خون در برخی از افراد همراه باشد. اگر شما علائمی مانند کبودی یا خونریزی، گلو درد یا تب را تجربه کردید، باید به پزشک مراجعه نمایید.

  • سیلوستازول ممکن است سبب سرگیجه شود در صورت مصرف دارو رانندگی نکنید.
  • الکل ممکن است عوارض جانبی خاصی از سیلوستازول را بدتر کند
  • اگر شما هر علائم دیگری دارید که احساس می‌کنید به خاطر استفاده از داروی سیلوستازول می‌باشد، با پزشک خود مشورت کنید.

مصرف بیش از حد داروی سیلوستازول (مسمومیت دارویی)

  • سیلوستازول را بیش از دوز تجویز شده توسط پزشک ، مصرف نکنید.
  • اگر احساس کردید که فردی دچار مسمومیت دارویی شده است و علائمی مانند سردرد شدید، ضربان قلب بسیار سریع و نامنظم، سرگیجه شدید یا غش و ضعف (از حال رفتن) در او دیدید، سریعاً با اورژانس تماس بگیرید.

اگر فردی دوز بیش از حد مصرف کرد و مشکلات جدی مثل اختلال در تنفس داشت با ۹۱۱ تماس بگیرید. علائم دوز بالا شامل سردرد شدید ، ضربان قلب نامنظم و سریع و سرگیجه است

این دارو را در اختیار دیگران قرار ندهید. برای بهبود روند راه رفتن و کاهش درد در مورد تمرینات ورزشی با پزشکتان مشورت کنید. تستهای آزمایشگاهی یا پزشکی باید به صورت دوره ایی انجام شود تا پیشرفت روند درمان و یا عوارض جانبی آن مشخص شود.

دوز فراموش شده

اگر دوزی را فراموش کردید هر زمان به یاد اورید بلافاصله انرا مصرف کنید . اگر نزدیک زمان مصرف بعدی است دوز فراموش شده را مصرف نکنید . دوز دارو را دو برابر نکنید .

توصیه های پرستاری سیلوستازول

  1. سیلوستازول شامل یک جعبه سیاه هشدار است زیرا داروهای مشابه به دلایلی خطر مرگ را در افراد با نارسایی احتقانی قلب ایجاد می کنند. اگر شما هر نوع نارسایی قلبی دارید قبل از مصرف این دارو به دکتر بگویید.
  2. همچنین، با دکتر خود بگویید اگر شما و یا تا به حال دارای موارد زیر بوده اید:
  3. مشکلات خونریزی و یا هر اختلالی که باعث ناتوانی در تشکیل لخته شدن خون شود. هر گونه خونریزی فعال (به خصوص زخم گوارشی یا خونریزی مغزی) سطح پلاکت خون پایین ، بیماری کبد ، بیماری کلیوی ، آلرژی به داروها، غذاها یا مواد دیگر
  4. قبل از هر نوع عمل جراحی با دکتر یا دندانپزشک مصرف این دارو را در میان بگذارید. در موارد نادر، این دارو می تواند توانایی بدن شما برای مبارزه با عفونت را کاهش دهد از تماس با افرادی که, دچار سرماخوردگی و یا عفونت هستند اجتناب کنید.
  5. این دارو باید با احتیاط شدید در کودکان استفاده می شود ایمنی و اثربخشی در بچه ها تایید نشده است. افراد مسن ممکن است به عوارض جانبی سیلوستازول حساس تر باشند. این دارو برای کنترل علائم لنگش متناوب است اما برای شرایط درمان نیست.
  6. مصرف این دارو را حتی اگر احساس خوبی دارید ادامه دهید برای توقف دارو با دکتر خود صحبت کنید. شما ممکن است در عرض دو تا چهار هفته از شروع سیلوستازول متوجه بهبود شوید اما می تواند تا ۱۲ هفته , طول بکشد تا شما مزایای کامل دارو را تجربه کنید.

شرایط نگهداری داروی سیلوستازول

  • دارو را از دسترس کودکان دور نگه دارید.
  • دارو را در جایی خشک و خنک و به دور از گرما و تابش نور مستقیم نگه‌ دارید.
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *