انواع زخم

انواع زخم و 8 نوع از متداول ترین و مهمترین انواع زخم | دنیای زخم

انواع زخم و 8 نوع از متداول ترین انواع آن کدامند؟

انواع زخم می تواند به شکل و روش های مختلف اتفاق بیافتد که در ادامه به آن می پردازیم.

. زخم بستر.(Bedsore)

. زخم بر اثر سوراخ شدگی.(Puncture wound)

. زخم بر اثر پارگی.(Wound due to tearing)

. زخم بر اثر قطع عضو.(Amputation wound)

. زخم بر اثر بریدگی(Cut wound)

. زخم بر اثر ترکش گلوله.(Wound due to bullet fragments)

. زخم ساییدگی.(abrasion wound)

. زخم بر اثر گازگرفتگی و یا نیش حیوانات(Wounds caused by animal bites)

انواع زخم

زخم حاد

زخم حاد نوعی آسیب ناگهانی که یکباره و نه در طول زمان به لایه های مختلف پوست وارد می شود و در فرآیند بهبودی، روند طبیعی را طی می کند. زخم حاد معمولا در اثر برخورد بدن با اجسام سخت یا لبه های تیز ایجاد می شود.

 

معرفی انواع زخم – نمونه زخم های حاد :

  • بریدگی  Cuts

بریدگی زخم ناشی از بریده شدن پوست است. بریدگی ها معمولا زخم های مسطحی هستند که حاشیه های مشخصی دارند و به وسیله جسم نوک تیز ایجاد می شوند.

  • پارگی  Laceration

پارگی را می توان به طور کلی به صورت زخمی با لبه های ناهموار ناشی از پاره شدن پوست تعریف نمود. پارگی ها معمولا به وسیله نیرو یا جسم غیر نوک تیز ایجاد می شوند. همراه با آنها ، کبودشدگی نیز وجود دارد.

  • ساییدگی Abrasion

آسیب دیدگی لایه اپیدرم و یا قسمت فوقانی درم که بدون خونریزی بوده و اسکار به جا نمی گذارد.

  • کوفتگی  Contusion

کوفتگی آسیبی است که پوست را از بین نمی برد و تنها کبودی ایجاد می کند و در اثر پاره شدن عروق زیر جلدی ناشی از ضربه یا فشار ایجاد می شود.

محل های دهنده پیوند  Donor site

در اثر برداشتن قسمتی از پوست برای گرافت در زخم های سوختگی، جراحی و تروماتیک با آسیب وسیع ایجاد می شود.

زخم های جراحی Surgical wounds

زخم های جراحی در واقع برش محل جراحی و ناشی از اعمال و اقدامات پیش بینی شده ای هستند به همین دلیل ریسک آلودگی و عفونت بعدی در آنها کمتر است. علی رغم تمام اقدامات، این زخم ها گاهی دچار عوارضی مانند عفونت، باز شدن محل بخیه ، خونریزی و هماتوم می شوند.

سوختگی ها Burns

نوعی آسیب بافتی ناشی از عوامل حرارتی، شیمیایی، الکتریکی و یا پرتویی

انواع زخم

 

آناتومی پوست

آشنایی با آناتومی پوست، پوست چند لایه اصلی دارد؟

پوست وسیع ترین عضو بدن است و حدودا 8 درصد از وزن بدن یک انسان را تشکیل می دهد. این بخش از بدن لایه محافظتی اولیه در برابر آلودگی های محیطی است و اثراتی مانند سایش و تحریک ها حسی را از طریق گیرنده های زیر پوستی منتقل می کند.

آناتومی پوست از سه لایه اپیدرم، درم و هیپودرم تشکیل شده است که در ادامه بیشتر با آنها آشنا خواهیم شد.

پوست چیست؟

پوست بزرگترین عضو بدن ماست که از موادی مانند آب، پروتئین، چربی و مواد معدنی تشکیل شده است. این لایه می‌تواند از بدن در برابر بسیاری از مشکلات، بیماری‌ها و… محافظت کرده و در تنظیم دمای بدن نیز موثر واقع شود.

پوست از سه لایه اصلی تشکیل شده که شامل اپیدرم، درم و هیپودرم می‌شوند. هر کدام از این لایه‌ها عملکرد مخصوص به خود را دارند و برای انجام کارهای مختلفی تشکیل شده‎‌اند.

مطلب ویژه: کلینیک زخم

آناتومی پوست

معرفی لایه‌های پوست

لایه اول پوست ( Epidermis):

خارجی ترین لایه پوست را تشکیل می دهد و از بافت اپیتلیال تشکیل شده است. داخلی ترین لایه اپیدرم لایه بازال نام دارد که سلول های آن دائما در حال تقسیم هستند. این سلول ها پس از تقسیم به سطح پوست مهاجرت می کنند. اپیدرم سیستم خونرسانی ندارد و توسط مویرگ های کوچکی که از لایه های زیرین منشا می گیرند، تغذیه می شوند.

  • ویژگی‌ها:
    • فاقد عروق خونی
    • حاوی سلول‌های کراتینوسیت که کراتین تولید می‌کنند
    • شامل لایه‌های مختلفی مانند لایه شاخی و لایه بازال

لایه دوم پوست (Dermis):

این لایه شامل بافت همبندی با عروق خونی فراوان، اعصاب ، فولیکول های مو و غدد عرق است. فیبروبلاست ها سلول های اصلی تشکیل دهنده این لایه هستند. این بخش از پوست نقش مهمی در خونرسانی به اپیدرم، تنظیم دما، حمایت از بافت های زیرین و حفظ الاستیسیته پوست ایفا می کند.

  • ویژگی‌ها:
    • حاوی فیبرهای کلاژن و الاستین
    • مسئول استحکام و انعطاف‌پذیری پوست
    • شامل دو زیرلایه: لایه پاپیلاری و لایه رتیکولار
آناتومی پوست

لایه سوم پوست (Subcutaneous):

این لایه در عمق پوست واقع شده و از بافت همبند و چربی تشکیل شده است و نقش عایق حرارتی و ضربه گیری را در مقابل صدمات مکانیکی بر عهده دارد. عروق خونی بزرگ در این لایه واقع شده است.

  • ویژگی‌ها:
    • حاوی سلول‌های چربی
    • کمک به اتصال پوست به بافت‌های زیرین
    • نقش مهم در جذب شوک و ضربه
آناتومی پوست

مطلب ویژه: درمان زخم بستر

جدول مقایسه لایه‌های پوست

لایهویژگی‌هاوظایف اصلی
اپیدرمفاقد عروق خونی، حاوی کراتینوسیتحفاظت، تولید کراتین
درمحاوی کلاژن و الاستین، عروق خونیاستحکام، انعطاف‌پذیری، حس لامسه
هیپودرمحاوی سلول‌های چربیعایق حرارتی، ذخیره انرژی، جذب شوک
آناتومی پوست

عواملی که به پوست آسیب می‌زنند

عوامل مختلفی از جمله نور خورشید (اشعه فرابنفش)، مواد شیمیایی، کمبود تغذیه، آلودگی‌ها و بیماری‌های پوستی می‌توانند به پوست آسیب بزنند. پس سعی کنید که مراقب پوست بدن خود باشید تا از آسیب‌های جدی جلوگیری کنید.

آناتومی پوست

مطلب ویژه: درمان زخم دیابتی

چطور از پوست مراقبت کنیم؟

برای مراقبت از پوست روش‌های بسیاری وجود دارد. استفاده از کرم ضد آفتاب به صورت روزانه (حتی اگر در خانه هستید)، پرهیز از سولاریوم، کنترل استرس، عدم استفاده از دخانیات، شستن روزانه صورت با شوینده ملایم و استفاده از کرم‌های مرطوب‌کننده از جمله اقدامات مهمی هستند که در اینجا به شما توصیه می‌کنیم!

در چه صورتی باید به دکتر پوست مراجعه کنیم؟

اگه با مواردی مانند تغییر در اندازه، رنگ یا شکل خال‌ها، ظاهر شدن خال جدید، زخم‌های عمیق، سوختگی‌های شدید، علائم عفونت مثل خط‌های قرمز یا ترشحات زرد رنگ، جوش یا بثورات پوستی بی‌دلیل روبرو شدید، بهتر است که در اسرع وقت به پزشک متخصص در زمینه پوست مراجعه فرمایید.

چطور از پوستمون مراقبت کنیم؟

سوالات متداول

آیا هیپودرم بخشی از ساختار پوست محسوب می‌شود؟

برخی منابع هیپودرم را بخشی از پوست نمی‌دانند، بلکه آن را لایه‌ای از پوست می‌دانند که بافت پوست را به عضلات و استخوان‌ها متصل می‌کند.

آیا همه افراد تعداد لایه‌های پوست یکسانی دارند؟

ساختار کلی پوست در همه انسان‌ها یکسان است، اما ضخامت لایه‌ها، تعداد سلول‌های چربی، و الیاف کلاژن می‌تواند بر اساس سن، جنسیت و ژنتیک متفاوت باشد.

آیا پوست فقط شامل این سه لایه است؟

پوست به طور کلی شامل سه لایه اپیدرم، درم، و هیپودرم است. اما هریک از این لایه‌ها ساختارهای کوچکتری دارند که وظایف خاصی انجام می‌دهند.

چه چیزی باعث تغییر ضخامت پوست در نقاط مختلف بدن می‌شود؟

پوست قسمت‌هایی که به محافظت بیشتر نیاز دارند (مانند کف دست و پا) ضخیم‌تر است اما در نقاط حساس‌تر (مانند پلک‌ها)، لایه اپیدرم بسیار نازک است.

ت

تغذیه و ترمیم زخم

تغذیه و ترمیم زخم | 2 رابطه ی مستقیم نقش تغذیه در ترمیم زخم

تغذیه و ترمیم زخم چه رابطه ی مستقیمی با هم دارند؟

تغذیه و ترمیم زخم یک رابطه مستقیم و یا بهتر بگوییم، اصلی ترین روش التیام و بهبودی و درمان سریع زخم است. تغذیه کمک می کند که زخم ها از طریق رسیدن مواد پروتئینی و مواد سلول ساز مثل کلسترول و امگا 3 که برای ترمیم دیواره سلول و زخم نیاز است، هر چه سریعتر به بدن برسد و بهبودی حاصل گردد.

تغذیه یکی از اجزای مهم ترمیم زخم است. ارتباط بین تغذیه و ترمیم زخم انکار ناشدنی است و رعایت یک برنامه غذایی صحیح و مناسب به شما در التیام هر چه سریعتر زخم و جراحت کمک می نماید. یک برنامه غذایی متعادل باید شامل تمام گروههای غذایی باشد، یعنی شما در برنامه غذایی روزانه خود به مقدار کافی از پروتئین ها، مغزها، میوه ها و سبزیجات، محصولات لبنی کم چرب و اسید های چرب غیر اشباع استفاده نمایید.

تغذیه و ترمیم زخم

مکانیسم تاثیر مواد مختلف بر ترمیم زخم:

تغذیه و ترمیم زخم
  • ویتامین آ: جهت ساخت کلاژن، افزایش قدرت و استحکام بافت تازه تشکیل شده زخم از طریق ایجاد شبکه بین کلاژنی و ساختن لایه اپی تلیال پوشاننده زخم وجود ویتامین آ ضروری است.
  • گروه ویتامینهای ب:  درتولید آنتی بادی و افزایش سیستم ایمنی بدن و نیز سنتز کلاژن وافزایش استحکام بافت تازه تشکیل شده نقش دارد.
  • ویتامین ث : کمک به جذب آهن و ساخت پروتئن کلاژن و تولید فیبروبلاست، کمک به انسجام غشاء سلولی دیواره مویرگها، افزایش قدرت سیستم ایمنی توسط ویتامین ث امکانپذیر است.
  • ویتامین د: ویتامین د حمل کننده مواد مغذی به سلولهای موضع زخم وباعث سوخت وساز کلیسم در بدن می شود.
  • ویتامین کا:  نقش این ویتامین کمک به حفظ زمان طبیعی انعقاد خون می باشد.
  • آهن : آهن مؤثردر حمل اکسیژن به بافتهای آسیب دیده بوده و در ساخت هموگلوبین و کلاژن مورد نیاز است.
  • مس : برای ساخت شبکه ی کلاژن زخم، پروتئین های پوست و تولید گلبول قرمز مورد نیاز است.
  • روی :  وجود روی در بدن سبب تکثیر سلولی و ساخت پروتئین شده به بدن امکان استفاده از ویتامبن آ موجود در موادغذایی را می دهد.
  • منیزیم : ساخت کلاژن نقش اصلی منیزیم در بدن می باشد.
  • کلسیم:  ماده اصلی در تشکیل لخته خون       
  • اسید فولیک تقسیم و رشد سلولی و ساخت گلبولهای قرمز خون
  • چربی: ذخیره انرژی سلولی، ساختن غشاء سلولهای جدید بافت زخم،شرکت در سوخت وساز سلولی وفرایند التهابی از نقش های مهم مواد غذایی حاوی چربی در رژیم غذایی فرد بیمار دچار زخم است.
  • پروتئین:  جهت ساخت بافت پرکننده زخم و بافت کلاژن، ساخت فاکتورهای انعقادی خون، رگ سازی، افزایش قدرت سیستم ایمنی بدن، تولید گلبول سفید و در نهایت ترمیم زخم پایه اصلی رژیم غذایی است.
  • کربوهیدرات و کالری: در بدن بیمار با زخم ،سوخت و ساز، میزان بالایی داشته وجهت تولید انرژی نیاز به کربوهیدرات می باشد.

تغذیه و ترمیم زخم : طی روند بهبود زخم، بدن به مقدار بیشتری از کالری، پروتئین، ویتامین های A و  C و گاهی اوقات ماده معدنی روی نیاز دارد.

تغذیه و ترمیم زخم

 

  • مواد غذایی حاوی کربوهیدرات : نان، برنج، ماکارونی، غلات، انواع شیرینی و سیب زمینی
  • پروتئین: در گوشت، حبوبات، ماهی ،لوبیا، تخم مرغ، شیر و ماست، محصولات پروتئین سویا یافت می شود.
  • ویتامین سی : در مرکبات، توت فرنگی، گوجه فرنگی، آب گوجه فرنگی، فلفل، سیب زمینی پخته، اسفناج، کلم بروکلی، گل کلم یافت می شود.
  • ویتامین آ : درجگر گوسفند، تخم مرغ، لبنیات ،ماهی،  سبزیجات دارای برگ تیره، سبزیجات دارای برگ سبز، سبزیجات نارنجی یا زرد رنگ، طالبی یافت می شود.
  • روی :  غذاهای دریایی ، ماهی، صدف، گوشت مرغ، دانه آفتاب گردان ، برشتوک غنی شده، گوشت قرمز یافت می شود.
ویتامین C
پروتئین
غلات

درمان زخم با روش PRP

درمان زخم با روش PRP | کاربردهای PRP | نحوه انجام و فواید آن

درمان زخم با روش PRP

 درمان زخم با روش PRP در واقع همان پلاسمای خون فرد است که پلاکت آن تغلیظ شده است. درمان زخم با روش PRP یکی از روش های نوین درمان زخم است. پلاکت ها حاوی فاکتورهای رشد و سیتوکین ها هستند که می توانند باعث تحریک بهبودی و رشد بافت استخوانی و بافت نرم بشوند.

مکانیسم عمل پلاکت

در زمان آسیب بافتی، پلاکت ها توسط مویرگ های بافت زخم وارد محیط شده و محتویات خود را رها می کنند. هنگام ایجاد زخم یک سری واکنش فیزیولوژیک شامل سه فاز التهاب ، مهاجرت و بلوغ رخ می دهد. در فاز التهابی پلاکت نقش مهمی را دارد به نحوی که با ترشح آدنوزین دی فسفات، فاکتور رشد بافتی بتا ( TGFB) و فاکتورهای رشد پلاکتی یا PDGF باعث حرکت نوتروفیل ها ، مونوسیت ها و فیبروبلاست ها به ناحیه جراحت می گردد.

پلاکت ها سلول های خونی دیسکی شکل و بدون هسته هستندکه در عملکردهای حیاتی متعددی از جمله هموستاز، التهاب ، دفاع ضدمیکروبی میزبان ،رگزایی و ترمیم زخم نقش دارند. اگرچه قبلا تمرکز بر نقش پلاکت ها در انعقاد خون بود ولی اخیرا مشخص شده که بیش از 1100 پروتئین در پلاکت وجود دارد که از آن جمله می توان به فاکتورهای رشد، پیام رسان های سیستم ایمنی و آنزیم ها اشاره کرد که در مراحل مختلف روند ترمیم بافت نقش دارند.

فاکتورهای رشد پس از ترشح، باعث افزایش میتوزسلولی، افزایش تولید کلاژن، آغاز رشد عروق و القای تکامل سلول ها می شوند.

تزریق پلاکت در محل زخم
تزریق پلاکت در محل زخم
درمان زخم با روش PRP

سه عملکرد PRP در مکانیسم ترمیم بافتی

الف) مهار رهاسازی سیتوکین ها از ماکروفاژها، بهبود ترمیم و بازسازی بافت با محدود ساختن التهاب

ب) پیشبرد رشد مویرگ های جدید

ج) تسریع اپیتلیالیزه شدن در زخم های مزمن روند ترمیم زخم

از آنجایی که درمان زخم با روش PRP باعث تسهیل در ترمیم بافت نرم می شود از آن به عنوان ماده کمکی در گرافت بافت های همبند، گرافت کام، گرافت لثه، پوشاندن زخم پا، محل پذیرنده و اهداکننده پیوند پوست و گرافت چربی درم استفاده می شود.

روش تهیه پلاکت غنی شده

روش تهیه پلاکت غنی شده

لخته خون طبیعی حاوی 94 درصد گلبول قرمز، 6 درصد پلاکت و کمتر از 1درصد گلبول سفید است در حالی که PRP حاوی 94 درصد پلاکت و 5 درصد گلبول قرمز و سفید می باشد. البته درصد این اجزا بسته به روش تهیه و کیت مورد استفاده کمی متغیر است.

دو روش آماده سازی پلاکت تایید شده است. وجه مشترک این دو روش این است که از رگ های محیطی بیمار مقداری خون گرفته شده و سپس بوسیله دستگاه سانتریفوژ ، سلول های خون و پلاکت ها از آن جدا می شوند. مقدار پلاکت ها در خون انسان حدود 200000 عدد در هر میکرولیتر می باشد، در پلاسمای پی آر پی مقدار آن به 4 الی 5 برابر رسانده می شود.  پلاکت های جمع آوری شده در روش PRP توسط ترومبین و کلسیم کلرید فعال شده اند که باعث انتشار عوامل ذکر شده از آلفا گرانول ها می شوند.

درمان زخم با روش PRP

کاربرد های PRP

یکی از کاربردهای درمان زخم با روش PRP درمان زخم های مزمن می باشد. دیگر زمینه های استفاده از PRP شامل :

  • دندانپزشکی
  • جراحی های فک و صورت
  • ارتوپدی و جراحی تروما
  • جراحی زیبایی و پلاستیک
  • جراحی ستون فقرات
  • جراحی پیوند قلب
  • سوختگی

برخی عوامل کاهنده کیفیت پلاکت استخراج شده

  • کشیدن خون با لوله های خلا یا سرسوزن کوچک
  • استفاده از سدیم سیترات در ظرف جمع آوری خون به عنوان عامل ضدانعقادی که باعث نوعی مرگ سلولی می شود.
  • کالیبره نبودن دستگاه سانتریفیوژ

نکاتی در مورد استفاده از درمان زخم با روش PRP

  • روند تهیه PRP را همیشه در شرایط استریل انجام دهید.
  • هنگام تزریق، مایع را در خارج از محدوده ضایعه تزریق نکنید.
  • به منظور جلوگیری از فعال سازی پلاکت ها، با ملایمت با فرآورده PRP  کارکنید.
  • قبل از تزریق، PRP مانند سایر روش های درمانی باید در مورد روش کار و مزایا و خطرات بالقوه آن به بیمار ، اطلاعات کامل را ارائه دهید.
  • عفونت، خونریزی و آسیب بافت نرم از خطرات مرتبط با این روش درمانی است.
  • بطور کلی در شرایطی که نشانه های عفونت یا التهاب موضعی یا سابقه بدخیمی وجود دارد از PRP استفاده نکنید.
  • انتظارات کوتاه مدت و دراز مدت درمانی را به بیمار گوشزد کنید.
  • از آنجا که تزریق PRP باعث التهاب موضعی می شود، پس از انجام تزریق، بروز درد مورد انتظار است.
درمان زخم با روش PRP
ازن-تراپی-زخم

اوزون تراپی زخم چیست؟ | مزایا و معایب ازون تراپی انواع زخم

 

اوزون تراپی زخم چیست ؟

اوزون تراپی زخم، یکی از جدیدترین روش‌های درمان زخم‌ها، این روزها کانون توجه متخصصان پزشکی قرار گرفته است. در این شیوه نوآورانه، از گاز اوزون با خواص ضدباکتری، ضدقارچ و ضدویروسی برای ضدعفونی و تسریع روند ترمیم زخم‌ها استفاده می‌شود. اوزون می‌تواند از طرق مختلفی مانند تزریق به خون، مایعات یا از راه پوست وارد بدن شود. یکی از کاربردهای مهم اوزون تراپی، درمان موفق زخم‌های پای دیابتی است. این روش ضمن بهبود گردش خون، تحریک سیستم ایمنی و افزایش انتشار اکسیژن به بافت‌ها می‌تواند از آمپوتاسیون اندام‌ها جلوگیری کند. کلینیک‌های تخصصی درمان زخم ایرانیان، امکان دریافت این خدمات پزشکی پیشرفته را برای مراجعه‌کنندگان عزیز فراهم کرده‌اند.

اوزون تراپی زخم

تاثیرات اوزون تراپی برای بدن

بسته به طول درمان می تواند اثرات متفاوتی داشته باشد از جمله:

اثرات ضدویروسی، ضد قارچی، ضد باکتریایی و ضد انگلی : در فرم های گازی و محلول های ازونه، ازون می تواند خاصیت ضد میکروبی داشته باشد. در این حالات از غلظت های بالای ازون استفاده می شود. به علاوه ازون در این حالات می تواند موجب تقویت سیستم فاگوسیتی نیز شود. این ماده همچنین بر روی ویروس نقص ایمنی انسان نیز موثر بوده به گونه ای که پیشنهاد شده که از آن می توان در درمان کمکی علیه این ویروس بهره گرفت.

تاثیر ازون بر روی سیستم انعقادی: غلظت های متفاوت ازون تاثیرات متفاوتی بر سیستم انعقادی دارد. به گونه ای که ازون در غلظت های پایین موجب القای خاصیت فیبرینولیتیک و در غلظت های بالا جهت استعمال خارجی موجب افزایش خاصیت ترومبوتیک در خون می شود.

تاثیر ازون بر سیستم ایمنی: ازون بر سیستم ایمنی نیز تاثیر دوگانه ای دارد. در غلظت های پایین ازون موجب فعال شدن مسیرهای وابسته به ایمنی ذاتی و ایمنی اختصاصی سلولی می شود و به این خاطر می تواند در درمان نقص های ایمنی ثانویه و سرطان استفاده شود. افزایش تولید سیتوکین ها در این شرایط بطور عمده به علت تجمع ازونیدها روی غشای فاگوسیت هاست. از ازون با غلظت بالا می توان در درمان بیماری هاس خودایمنی مثل آرتریت روماتوئید استفاده کرد.

تاثیر ازون بر روی فرآیندهای التهابی: ازون در غلظت های بالا می تواند اثرات ضد التهابی داشته باشد. از سوی دیگر ازون در غلظت های پایین می تواند موجب اکسیداسیون پیوندهای دوگانه پروستاگلاندینها و سایر مشتقات آراشیدونیک اسید شود. این تغییر برخلاف آنچه در مورد غلظت های بالای ازون ذکر شد می تواند موجب القای فرآیندهای التهابی شود.

خواص ضد درد ازون : برای خاصیت ضد درد ازون مکانیسم های مختلفی پیشنهاد شده است. از جمله آنها می توان اکسیداسیون آلگوپپتیدها را نام برد که محصولات ناشی از اکسیداسیون آلبومین هستند. این پپتیدها شدت درد ارسال شده از پایانه های عصبی را کنترل می کنند. از طرفی خواص ضد التهابی ازون باعث کاهش مواد سمی حاصل از پراکسیداسیون لیپیدها می شود. کاهش این مواد به نوبه خود باعث کاهش تخریب بافتی و کاهش درد می شود.

خاصیت آنتی اکسیدانی و سم زدایی : یکی از مهم ترین اثرات ازون خاصیت آنتی اکسیدانی آن است. این ماده باعث افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان مثل کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز و گلوتاتیون پراکسیداز می شود. این خاصیت آنتی اکسیدانی اساس کاربرد این ماده در درمان بیماری های همراه با افزایش استرس اکسیداتیو مانند دیابت و پای دیابتی می باشد. همچنین با توجه به خاصیت آنتی اکسیدانی ازون و نقش آن در تقویت سیستم آنتی اکسیدانی بدن، این ماده باعث خنثی سازی مواد اکسیدانی و سموم میشود.

بهبود عملکرد عروقی و اکسیژن رسانی : ازون در هر غلظتی که باشد می تواند باعث افزایش تولید اکسیژن و افزایش دسترسی آن در بافت های بدن شود. ازون تراپی یا درمان با ازون موجب افزایش سطح 2 و 9 بیس فسفو گلیسرات در گلبول قرمز شده که به نوبه خود موجب افزایش رهاسازی اکسیژن از گلبول های قرمز می شود.اکسیژن بلکه سایر مواد مورد نیاز سلول برای متابولیسم را افزایش می دهد. درمان با ازون (ازون تراپی) با تاثیر بر محصولات ناشی از اکسیداسیون لیپیدها موجب افزایش رهاسازی مونوکسید نیتروژن از سلول های اندوتلیال شده که این وازودیلاتاسیون را سبب میشود.

مقاله ویژه : زخم بستر چیست و چگونه درمان میشود؟

چگونه اوزون تراپی کار می‌کند؟

اوزون تراپی به شیوه‌ای هوشمندانه از قدرت اکسیداسیون اوزون برای مقابله با عوامل بیماری‌زا بهره می‌گیرد. این گاز فعال سه اتمی دارای خواص ضدمیکروبی قدرتمندی است که می‌تواند باکتری‌ها، قارچ‌ها و ویروس‌های مقاوم را از بین ببرد. علاوه بر آن، اوزون به‌طور چشمگیری گردش خون در محل زخم را افزایش می‌دهد و با بهبود انتشار اکسیژن به بافت‌های آسیب‌دیده، فرایند ترمیم را تسریع می‌بخشد. از ویژگی‌های منحصربه‌فرد دیگر اوزون، توانایی آن در تحریک و تقویت پاسخ‌های سیستم ایمنی بدن است. بدین ترتیب، تجمع سلول‌های دفاعی در محل زخم بیشتر شده و عفونت‌ها را سریع‌تر کنترل می‌کند. کارشناسان معتقدند استفاده هدفمند از اوزون می‌تواند انقلابی در درمان بسیاری از زخم‌های سرسخت و نامعلوم به‌وجود آورد.

مقاله مرتبط: همه چیز درباره درمان زخم دیابتی

روش‌های مختلف اعمال اوزون بر بدن

متخصصان از شیوه‌های متنوعی برای ورود اوزون به بدن و رساندن آن به ناحیه زخم استفاده می‌کنند. یکی از رایج‌ترین روش‌ها، اوزون درمانی داخل وریدی است که در آن، خون بیمار گرفته شده، با اوزون مخلوط و دوباره به جریان خون بازگردانده می‌شود. گزینه دیگر، تزریق مستقیم اوزون به محل زخم یا بافت‌های اطراف آن است. روشی جالب‌توجه دیگر، تزریق گاز اوزون از راه مقعد یا واژن به کولون است که موجب اکسیژن‌رسانی بهتر می‌شود. برای افرادی که نمی‌توانند روش‌های تزریقی را تحمل کنند، نوشیدن آب یا استفاده از روغن‌های اوزونه شده، گزینه‌های مناسبی هستند. راه دیگر اعمال اوزون تراپی، قرار گرفتن در معرض دوش یا بخار اوزون از طریق پوست است که امکان جذب آن را فراهم می‌آورد. انتخاب روش بهینه بر اساس شرایط بیمار، نوع و موقعیت زخم صورت می‌گیرد.

تزریق اوزون

کاربردهای اوزون تراپی در درمان انواع زخم‌ها

. یکی از شناخته‌شده‌ترین موارد، استفاده از این شیوه برای زخم‌های پای دیابتی است. اوزون با تقویت گردش خون و افزایش انتشار اکسیژن به بافت‌ها، فرایند ترمیم را در این زخم‌های سرسخت تسریع می‌بخشد و از آمپوتاسیون اندام‌ها جلوگیری می‌کند. زخم‌های فشاری، نیز از دیگر کاربردهای شناخته شده اوزون تراپی هستند که ویژگی‌های ضدعفونی کنندگی و بهبود گردش خون این روش، می‌تواند در درمان آن‌ها بسیار کارآمد باشد.

درمان اوزون تراپی همچنین می‌تواند برای انواع زخم‌های عفونی که به آنتی‌بیوتیک‌ها مقاوم شده‌اند، گزینه مناسبی باشد. خواص ضدمیکروبی قوی اوزون، آن را به یک سلاح کارآمد برای از بین بردن عوامل بیماری‌زای مقاوم تبدیل می‌کند. علاوه بر این، متخصصان معتقدند استفاده از اوزون تراپی حتی در درمان زخم‌های مزمن و نامعلومی که به درمان‌های متداول پاسخ نمی‌دهند نیز می‌تواند اثربخش باشد. توانایی منحصربفرد این روش در کنترل عفونت، بهبود گردش خون و تحریک سیستم ایمنی، آن را به یک گزینه امیدبخش برای این دسته از زخم‌ها تبدیل کرده است.

مزایا و چالش‌های ازون تراپی

با وجود مزایای شگفت‌انگیز اوزون تراپی در درمان انواع زخم‌های مقاوم، این روش نوظهور چالش‌هایی را نیز به همراه دارد. از جمله مهم‌ترین مزیت‌های این شیوه می‌توان به قدرت ضدعفونی کنندگی بالا، افزایش گردش خون و تسریع روند ترمیم بافت‌ها اشاره کرد که آن را گزینه‌ای امیدبخش برای زخم‌هایی می‌سازد که به درمان‌های متداول پاسخ نمی‌دهند. با این حال، نگرانی‌هایی در خصوص عوارض جانبی احتمالی از جمله سوزش، تحریک و آسیب به بافت‌ها وجود دارد. همچنین دسترسی به مراکز ارائه‌دهنده این خدمات و هزینه‌های درمان از چالش‌های پیش روی بیماران به شمار می‌رود. کارشناسان معتقدند با رعایت استانداردها و دستورالعمل‌های پزشکی، می‌توان مزایای اوزون تراپی را به حداکثر رساند.

ویژه : سلول درمانی زخم چگونه انجام میشود؟

توصیه‌های متخصصان برای استفاده بهینه از ازون تراپی زخم

با افزایش روزافزون استقبال از اوزون تراپی، شاهد گزارش‌های امیدبخشی از موفقیت این روش در درمان انواع زخم‌های مقاوم و سرسخت هستیم. مطالعات موردی و تجربیات بالینی، حکایت از بهبودی چشمگیر زخم‌های دیابتی، فشاری و عفونی پس از دریافت اوزون تراپی دارد. متخصصان توصیه می‌کنند برای بهره‌مندی بیشتر از مزایای این روش نوین، حتما از افراد متبحر و باتجربه در این زمینه کمک گرفته شود. انتخاب کلینیک‌های معتبر و پیشرو مانند کلینیک تخصصی زخم ایرانیان که از جدیدترین تجهیزات و دستگاه‌های اوزون تراپی برخوردارند، می‌تواند ضامن دریافت خدمات باکیفیت و نتایج رضایت‌بخش باشد. کارشناسان اوزون تراپی را به‌عنوان یک انقلاب در حوزه درمان زخم‌ها ارزیابی می‌کنند.

رابطه اوزون تراپی و دیابت چگونه است ؟

رابطه اوزون تراپی و درمان زخم پای دیابتی، یکی از مهمترین کاربردهای این روش نوین محسوب می‌شود. اینجا یک پاراگراف روزنامه‌وار، تخصصی، سئوبیس و کاربرپسند در این زمینه آورده شده است:

زخم‌های پای دیابتی از جمله مشکلات پرچالش و مقاوم در برابر درمان‌های متداول هستند که می‌توانند عوارض جدی همچون آمپوتاسیون اندام را به همراه داشته باشند. اوزون تراپی به‌عنوان یک شیوه نوآورانه، امیدهای تازه‌ای را برای مقابله با این معضل گسترده پدید آورده است. ویژگی‌های منحصربفرد اوزون از جمله قدرت ضدعفونی کنندگی بالا، افزایش گردش خون و انتشار اکسیژن به بافت‌ها، و تحریک سیستم ایمنی بدن، آن را به یک ابزار قدرتمند برای درمان این نوع زخم‌ها تبدیل کرده است. بر اساس مطالعات و تجربیات بالینی، استفاده از اوزون تراپی به‌صورت سیستمیک یا موضعی، روند بهبود زخم‌های دیابتی را به‌شکل چشمگیری تسریع بخشیده و از پیشرفت آن‌ها به سمت آمپوتاسیون اندام پیشگیری می‌کند. متخصصان معتقدند ترکیب اوزون تراپی با سایر روش‌های درمانی می‌تواند نتایج درخشان‌تری را برای این دسته از بیماران رقم بزند.

اوزون تراپی پا

سوالات رایج

اوزون تراپی چگونه کار می کند؟

اوزون تراپی با استفاده از گاز اوزون با خواص ضدمیکروبی، ضدعفونی کنندگی زخم ها را انجام می دهد و با افزایش گردش خون و انتشار اکسیژن به بافت ها، روند ترمیم را تسریع می بخشد.

روش های اعمال اوزون تراپی کدامند؟

اوزون می تواند از طرق مختلفی وارد بدن شود مانند اوزون کردن خون، تزریق مستقیم، از راه مقعد/واژن، نوشیدنی های اوزونه، روغن اوزونه و از طریق پوست.

آیا اوزون تراپی برای همه انواع زخم ها مفید است؟

بله، اوزون تراپی می تواند برای زخم های دیابتی، فشاری، عفونی، مزمن و نامعلوم موثر باشد.

آیا اوزون تراپی عوارض جانبی دارد؟

احتمال بروز عوارضی مانند سوزش، تحریک و آسیب به بافت ها در صورت عدم رعایت استانداردهای پزشکی وجود دارد.

هزینه اوزون تراپی چقدر است؟

هزینه متغیر بوده و به روش انجام و مرکز ارائه دهنده خدمات بستگی دارد. بهتر است با مراکز معتبر هماهنگ کنید.

بهترین مراکز ارائه دهنده اوزون تراپی کدامند؟

کلینیک های تخصصی مانند کلینیک زخم دنیای زخم که از تجهیزات پیشرفته برخوردار هستند، گزینه مناسبی به شمار می روند.

لارو درمانی

هر چیزی که باید درباره لارو درمانی بدانید

لارو درمانی به عنوان یک روش درمانی برای بهبود زخم های عفونی از قرن ها قبل در میان برخی از قبایل استرالیا، برمه و قوم مایا استفاده می شد و نمونه ای از تاثیر لارو مگس ها در درمان زخم مجروحان جنگی از قرن 16 میلادی به بعد گزارش شده است.

لارو درمانی چیست؟

لارو درمانی یا Larval Therapy یک روش درمانی است که در آن از لارو یا کرم‌های اولیه حشرات مختلف برای درمان زخم‌ها و عفونت‌های مزمن استفاده می‌کنند. این روش در ابتدا در دوران جنگ جهانی اول به عنوان یک درمان جایگزین برای زخم‌های عفونی استفاده می‌شد و امروزه به عنوان یک روش مدرن و موثر در برخی شرایط پزشکی شناخته می‌شود.

در این روش بیشتر از لارو مگس‌های Lucilia sericata (مگس سبز) استفاده می‌شود. این لاروها دارای ویژگی‌های منحصر به فردی برای پاکسازی زخم‌ها هستند.

لاروها با تغذیه از بافت مرده زخم‌ها و ترشحات عفونی، به سرعت این نواحی را پاکسازی می‌کنند. علاوه بر این، لاروها می‌توانند مواد شیمیایی ترشح کنند که رشد باکتری‌ها را مهار کرده و روند بهبود زخم را تسریع می‌کند.

لارو درمانی

مکانیسم اثر لارو درمانی بر روی زخم

لاروها توسط قلاب های دهانی، قسمت های نکروزه زخم را خراش داده و با ترشح آنزیم پروتئولیتیک بافت های مرده را به حالت نیمه مایع یا سوپی شکل درآورده و سپس آن را می مکند. ضمنآ بزاق لاروها حاوی آنتی بیوتیک Allantion  است.

لاروها ترشحات آمونیاکی دارند و PH زخم را به حدود 8 الی 8/5  می رسانند که در این PH کلونیزه شدن باکتری ها دچار مشکل می شود، همچنین لاروها ترشحاتی دارند که سبب تسریع در بهبود زخم و به وجودآوردن فیبروبلاست ها میشوند. ترشح مداوم و زیاد بزاق لاروها سبب شستشوی زخم می شود.

لاروها جنب و جوش زیادی در زخم دارند که به علت ماساژ خفیفی که در زخم ایجاد می کنند سبب تسهیل خونرسانی می شوند. در قسمت سر لاروها نیز موهای نوک تیز و فراوانی وجود دارد که برخورد فیزیکی آنها با میکروب ها سبب نابودی قسمت قابل توجهی از آنها می شود. لاروها موادی شبیه اینترلوکین 6 و 10 ترشح می کنند که سبب به وجود آوردن فیبروبلاست ها و تسریع در بهبودی زخم می شوند.

لارو درمانی

مقاله ویژه: کلینیک زخم

ا

لاروها چندین مکانیزم مختلف برای درمان زخم‌ها دارند:

  1. پاکسازی فیزیکی: لاروها با تغذیه از بافت‌های مرده و باکتری‌ها، زخم‌ها را از آلودگی و بافت‌های نکروزه پاک می‌کنند.
  2. ترشح آنزیم‌ها: لاروها آنزیم‌هایی ترشح می‌کنند که به تجزیه بافت مرده کمک کرده و زخم را تمیز می‌کنند. این آنزیم‌ها به کاهش التهاب و تسریع روند بهبود زخم کمک می‌کنند.
  3. آنتی‌باکتریال بودن: لاروها قادرند ترکیباتی ترشح کنند که اثرات ضدباکتریایی دارند. این ترکیبات می‌توانند به مهار باکتری‌های عفونی در زخم‌ها کمک کنند.
  4. افزایش گردش خون: لاروها باعث تحریک گردش خون در نواحی آسیب‌دیده می‌شوند که این امر به تأمین اکسیژن و مواد مغذی بیشتر برای بافت کمک می‌کند.

درمان با لارو چگونه انجام می‌شود؟

به ازای هر سانتی متر زخم تعداد 5تا 10 لارو ( تخم مگس استریل شده ) بر روی زخم بیمار قرار داده می شود که پس از مکیدن عفونت زخم و بهبود زخم این لاروها زخم را ترک می کنند. برای زخم های بزرگ 50 الی 600 عدد لارو گذاشته می شود. در زخم  های کوچک حداکثر 6 هفته درمان کامل می شود، ضروری است هر سه روز یکبار لاروها را تعویض کنیم. معمولا یک پانسمان بر روی این لاروها قرار می گیرد تا مانع حرکت لاروها پس از اتمام بافت مرده شود.

لارو درمانی

مقاله ویژه: درمان زخم دیابتی

کاربردها و مزایای درمان زخم با این روش

لارو درمانی بیشتر در موارد زیر مورد استفاده قرار می‌گیرد:

حوزه کاربردتوضیحاتمثال‌های شرایط
زخم‌های مزمنلارو درمانی برای زخم‌های مزمن استفاده می‌شود که به‌سختی بهبود می‌یابند، مثل زخم‌های دیابتی یا زخم‌های ناشی از فشار.زخم‌های فشاری، زخم‌های دیابتی، زخم‌های شریانی
زخم‌های عفونیدر مواقعی که زخم‌ها عفونی شده‌اند و درمان با آنتی‌بیوتیک‌ها مؤثر نباشد، لارو درمانی به پاکسازی کمک می‌کند.زخم‌های جراحی عفونی، فاسییت نکروزان، گانگرن
زخم‌های پس از جراحیلارو درمانی برای تسریع بهبود زخم‌های پس از جراحی‌های پیچیده مانند جراحی‌های سرطان پوست کاربرد دارد.جراحی‌های سرطان پوست، جراحی‌های ترومای سنگین
ترمیم بافت‌های آسیب‌دیدهدر برخی مواقع برای ترمیم بافت‌های آسیب‌دیده مانند پوست پس از سوختگی یا پیوند، از لارو درمانی استفاده می‌شود.پیوند پوست، زخم‌های سوختگی

لارو درمانی در مقایسه با روش‌های دیگر درمان زخم‌ها، مزایای خاص خود را دارد. لاروها به بافت‌های مرده حمله می‌کنند و آن‌ها را از بین می‌برند، که به پاکسازی موثرتر زخم کمک می‌کند. آنها با ترشح مواد ضدباکتریال می‌توانند خطر عفونت را کاهش دهند.

در مواردی که استفاده از آنتی‌بیوتیک‌ها یا داروهای دیگر بی‌اثر یا مضر باشند، به عنوان یک جایگزین طبیعی عمل خواهند کرد. برخلاف برخی روش‌های دیگر درمان زخم، لاروها تنها بافت‌های مرده را تغذیه می‌کنند و بافت‌های سالم اطراف را دست نخورده باقی می‌گذارند.

در برخی موارد، لارو درمانی می‌تواند هزینه‌های درمان را کاهش دهد.

لارو درمانی

مقاله ویژه: درمان زخم بستر

معایب و محدودیت‌ها

بسیاری از بیماران و حتی برخی پزشکان از لارو درمانی اجتناب می‌کنند چرا که هنوز به طور کامل در بین افراد عادی نشده است. البته در صورت عدم نظارت دقیق، لاروها ممکن است به بافت‌های سالم نیز آسیب وارد کنند و باعث درد یا التهاب شوند.

 لارو درمانی باید تحت نظارت دقیق پزشکان متخصص انجام شود زیرا استفاده نادرست یا غیرمجاز از این روش می‌تواند منجر به عوارض جدی شود.

سوالات رایج

چگونه لاروها برای درمان زخم‌ها انتخاب می‌شوند؟

برای لارو درمانی از لاروهای خاصی مانند لارو مگس‌های Lucilia sericata استفاده می‌شود که برای این کار پرورش داده می‌شوند و به طور بهداشتی تحت کنترل قرار می‌گیرند.

آیا لارو درمانی در بیماران دیابتی مؤثر است؟

بله، لارو درمانی در بیماران دیابتی که دچار زخم‌های مزمن یا عفونی شده‌اند، می‌تواند مؤثر باشد و به تسریع روند بهبود کمک کند.

آیا لارو درمانی خطرات بهداشتی دارد؟

لاروهایی که در لارو درمانی استفاده می‌شوند از مراکز پزشکی خاص تهیه می‌شوند و کاملاً بهداشتی هستند. با این حال، استفاده نادرست یا در شرایط غیربهداشتی می‌تواند خطراتی به همراه داشته باشد.

آیا لارو درمانی برای همه انواع زخم‌ها مناسب است؟

لارو درمانی بیشتر برای زخم‌های مزمن و عفونی استفاده می‌شود. این روش برای زخم‌های تازه یا سطحی معمولاً مناسب نیست.