مواد ضدعفونی کننده زخم

مواد ضدعفونی کننده زخم را بشناسید

ضدعفونی‌کننده‌ها یا مواد آنتی سپتیک (antiseptic) دسته‌ای از مواد ضدمیکروب هستند که در سطح بافت‌های زنده پوست و بدن استفاده می‌شوند و با اثر بر باکتری ها، ویروس ها، قارچ ها، اسپور باکتری‌ها و سایر ارگانیسم‌ها آن‌ها را از بین می‌برند و یا از رشد آن‌ها جلوگیری می‌کنند.

مواد ضدعفونی کننده زخم جدا از آنتی بیوتیک ها و گندزداها هستند، زیرا آنتی بیوتیک‌ها در داخل بدن باکتری را به طور ایمن از بین میبرند. ضدعفونی به معنی سترون نیست و در ضدعفونی ارگانیسم‌های بسیار مقاوم مانند هاگ باکتری‌ها و پریون ها بین نمی‌روند.

مواد ضدعفونی کننده زخم

✅تایید شده توسط پزشکان دنیای زخم

زخم‌ها چند نوع دارند؟

برای هر یک از ما پیش آمده که به دلایل مختلفی مثل تصادف، زمین خوردن، در تماس بودن با اشیای نوک تیز و ابزارآلات که در واقع جزو شایع ترین علل ایجاد زخم و آسیب به پوست هستند، دچار حادثه شویم. زخم هایی که گاهی عمیق و گاهی سطحی ایجاد می شوند. در صورتی که زخم ایجاد شده عمیق باشد، نیاز است که حتما به مراکز درمانی مراجعه شود تا مراقبت و درمان پزشکی لازم انجام شود ولی اگر زخم سطحی باشد، می توان با برخی تدابیر بهداشتی ساده از آن مراقبت کرد.

اولین و مهمترین اقدام در برخورد با زخم های ناشی از حوادث روزمره زندگی که سطحی هستند، تمیز کردن محل زخم است. با توجه به اینکه تماس با یک ماده شیمیایی قلیایی، اسیدی و حتی وسایل تیز و برنده، سوختگی و … می تواند باعث ایجاد زخم شوند باید محل زخم را با توجه به علت ایجاد آن ضدعفونی کنید.

زخم سطحی و احتمال عفونت

اگر در اثر تماس با زمین دچار خراشیدگی یا زخم سطحی روی پوست شده اید، با توجه به اینکه احتمال کزاز و عفونت باکتریایی ثانویه وجود دارد توصیه می شود پس از شستشوی زخم با آب و صابون به یک مرکز درمانی مراجعه کنید. اگر هم زخم حاوی مواد خارجی مثل خاک، سنگریزه و … است، نیازی نیست برای زدودن آلودگی حین شستشو زخم را بمالید بلکه شستشو با آب و صابون به تنهایی کفایت می کند.

مواد ضدعفونی کننده زخم

زخم با جسم تیز

اگر با چاقو، شیشه یا تیغ ریش تراشی یا هر وسیله دیگری در آشپزخانه دچار حادثه شدید، فراموش نکنید اگرچه احتمال بروز کزاز مطرح نیست ولی شانس اینکه به عفونت های باکتریایی ثانویه دچار شوید، وجود دارد. معمولا در زخم های سطحی که فقط بافت درم آسیب دیده، شستشو با آب و صابون برای ضد عفونی کردن زخم مناسب است اما در بریدگی کمی عمیق (که نیاز به بخیه ندارد)، ابتدا با آب ولرم مایل به خنک و صابون محل زخم را بشویید و سپس با آب اکسیژنه یا مواد ضدعفونی کننده زخم آن را ضدعفونی کنید.

مواد ضدعفونی کننده زخم

به هیچ وقت با مشاهده زخم ها، به خصوص آنهایی که عمیق هستند، روی آنها بتادین نریزید چرا که می تواند باعث تحریک و التهاب زخم شود. متاسفانه یکی از اشتباهات رایجی که افراد پس از ایجاد زخم مرتکب آن می شوند، به کار بردن نادرست ضدعفونی کننده های موضعی از جمله بتادین است. اگر ماده ضدعفونی کننده در حفره زخم ریخته شود باعث تحریک و التهاب و همچنین تاخیر در ترمیم زخم می شود.

مواد ضدعفونی کننده زخم

اگر عمق زخم به قدری است که به بخیه نیاز دارد، حتما باید به درمانگاه نزدیک منزل مراجعه کنید، ضمن اینکه یک برش عمیق می تواند به تاندون ها، رباط ها و ماهیچه ها آسیب برساند. البته مواردی هم که به نظر زخم عمیق نیست اما خونریزی قطع نمی شود و بیش از 20 دقیقه طول می کشد، نیاز به توجه فوری پزشکی دارند و باید به مراکز درمانی مراجعه شود.

البته اگر زخم ایجادشده در اثر تماس با وسایل غیراستریل باشد که در بیشتر موارد این گونه است، حتما باید به پزشک مراجعه شود چرا که ممکن است به مصرف یک دوره آنتی بیوتیک نیاز باشد. اگر زخم عمیق است و پس از مراجعه به درمانگاه نیاز به بخیه زدن دارد، پزشک به کمک بتادین سطح زخم را تمیز و بلافاصله با الکل، بتادین را پاک می کند تا روی زخم نماند و سپس آن را بخیه می زند.

سپس بلافاصله با الکل (در صورت دسترسی نداشتن به الکل یا آب) بتادین را پاک و سپس زخم را پانسمان کنید. فراموش نکنید بتادین برای چند ثانیه بیشتر نباید روی زخم بماند و سریعا پاک شود. گاهی زخم بر اثر تماس پوست با یک شیء بلند و تیز مثل سوزن، میخ و … به صورت سوراخ ایجاد می شود که معمولا خونریزی هم زیاد نیست اما با این حال این زخم ها اگر با اشیای بلند و تیز ایجاد شود، با توجه به اینکه عمق آن به قدری است که بتواند به بافت داخلی پوست آسیب برساند، باید از بروز کزاز و عفونت پیشگیری شود.

بنابراین حتما به مراکز درمانی بروید. یا اینکه از طریق این لینک با پزشکان بهترین کلینیک زخم تهران در ارتباط باشید و سوالات خود را درباره درمان زخم بپرسید.

12 پماد معجزه‌گر برای زخم بستر+ توصیه‌های طلایی پزشکان

زخم ناشی از سوختگی

از آنجایی که تقریبا یکی از مشکلات شایع میان خانم ها، مواجهه با سوختگی های حرارتی از قبیل سوختگی با آب جوش، بخار داغ، اتو یا حتی پاشیدن مواد غذایی به سر و صورت است و باعث ایجاد زخم می شود، در این موارد خنک کردن نواحی سوخته مانند آب سرد یا یخ و (یا هر دو) قبل از رفتن به مراکز درمانی بسیار مفید است چرا که از عمیق شدن سوختگی و نفوذ عامل آن به لایه های زیرین پوست جلوگیری می کند.

بنابراین ناحیه آسیب دیده را به سرعت خنک کنید اما اگر دچار سوختگی سرد به دلیل تماس با جسم سرد (تماس طولانی مدت با یخ) شده اید، به سرعت ناحیه آسیب دیده را در تماس با آب گرم (البته نه داغ) قرار دهید.

مواد ضدعفونی کننده زخم
نوع زخماقدامات لازمنکات مهم
زخم سطحیشستشو با آب و صابون، مراجعه به مرکز درمانیعدم مالیدن زخم برای زدودن آلودگی، شستشو با آب و صابون کافی است
زخم با جسم تیزشستشو با آب ولرم و صابون، ضدعفونی با آب اکسیژنهدر صورت عدم نیاز به بخیه، شستشو با آب و صابون و سپس ضدعفونی با آب اکسیژنه
زخم عمیق ناشی از جسم تیز (مانند سوزن، میخ)مراجعه به مرکز درمانی برای پیشگیری از کزاز و عفونتاحتمال آسیب به بافت داخلی پوست
زخم عمیق نیازمند بخیهمراجعه به درمانگاه نزدیک برای بخیه زدنآسیب احتمالی به تاندون‌ها، رباط‌ها و ماهیچه‌ها
زخم همراه با خونریزی بیش از 20 دقیقهمراجعه فوری به مراکز درمانینیاز به توجه فوری پزشکی
زخم ناشی از تماس با وسایل غیراستریلمراجعه به پزشک برای بررسی نیاز به آنتی بیوتیکاحتمال نیاز به مصرف آنتی‌بیوتیک

اوزون تراپی زخم چیست ؟

شستشوی زخم

بهبود طبیعی زخم، با ۳ فاز وابسته به هم مشخص می شود: فازالتهابی، فاز تکثیر یا فیبروبلاست و فاز تغییر شکل. در بهبود طبیعی زخم،میکروارگانیسم های عفونی، پسماندهای خارجی و بافت های مرده از طریق واکنش های سلولی و عروقی در مقابل زخم، در طول فاز التهابی پاک می شوند.

اگرچه، ضعف در واکنشهای التهابی بدن می توانند باعث کمبودهایی در توانایی آن برای غلبه بر میکروارگانیسم های موجود در سطح شود. این امر می تواند منجر به رگ زایی دیرتر و تشکیل بافت گرانوله شده علاوه بر عفونت شود. میکروارگانیسم های آلاینده ممکن است تولید کلاژن را مختل کنند، متالوپروتئین ماتریس را تغییر دهند و منجر به کمبود اکسیژن و نتروفیل بازدارنده و فعالیت میکروفاژ شوند.

همراه با دبریدمان، شستشوی زخم مرحله ای حیاتی در تسهیل پیشرفت از فاز التهابی به فاز تکثیر در بهبود زخم با زدودن پسماندها که می توانند مانع فرآیند بهبود زخم شوند، است.

در صورتی که شستشوی زخم به درستی انجام شود، می تواند به بهبود زخم از لایه های داخلی بافت به لایه های خارجی سطح پوست کمک کند. به علاوه می تواند از بهبود نابالغ سطح زخم به دلیلورم چرکی یا اثر عفونی جلوگیری کند. هدف شستشو، پاک کردن زخم همراه با جلوگیری از آسیب به بستر زخم و به حداقل رساندن خطر انتقال باکتری ها به بستر زخم است.

مواد ضدعفونی کننده زخم

An antiseptic is a chemical agent that slows or stops the growth of microorganisms on external surfaces of the body and helps to prevent infection.

ضدعفونی‌کننده یک ماده شیمیایی است که رشد یا توقف رشد میکروارگانیسم‌ها را در سطح خارجی بدن کاهش می‌دهد و به پیشگیری از عفونت کمک می‌کند.

dermnetnz

زخم های وریدی و شریانی چه تفاوت هایی با هم دارند؟

انواع مواد ضدعفونی کننده زخم

انتخاب یک محلول شستشو

انتخاب محلول مناسب در شستشوی زخم دارای اهمیت بسیاری است. مواد ضدعفونی کننده زخم شامل پاک کننده های موضعی، آنتی بیوتیک ها،ضد قارچ ها، داروهای ضد عفونی کننده و داروهای بی حسی هستند. به طور ایده آل،شوینده ی زخم باید ایزوتونیک، غیر هموتلیک، غیر سمی، شفاف، با قابلیت استریل شدن آسان و ارزان قیمت باشد. متاسفانه، همچین محلولی تاکنون تولید نشده است.

به طور کلی تحقیقات اخیر، استفاده از سرم شستشوی معمولی را تشویق می کنند. بسیاری از مواد ضدعفونی کننده زخم و آنتی بیوتیک ها مورد استفاده قرار گرفته اند اما ماده افزودنی ایده آل هنوز مورد بحث است. سیتوتوکسیسسیته (یاخته آزاری) محلول باید حتما مورد توجه قرار گیرد. به خصوص، محلول های ضد عفونی کننده، مانند پوویدون آیدون،کلروهگزیدین و پروکسید هیدروژن، ممکن است برای بافت سمی بوده و بر بهبود زخم تاثیر منفی بگذارند.

سرم شستشوی معمولی

سرم شستشوی معمولی محلولی ایزوتونیک و رایج ترین محلول برای شستشوی زخم به خاطر بی خطر بودن (کم ترین میزان سمی بودن) و فاکتورهای فیزیولوژیکی است.

یکی از معایب آن این است که نمی تواند زخم های نکروتیک و کثیف را به اندازه ی محلول های دیگر تمیز کند. نرخ های مشابه ای برای عفونت زخم در مورد آب آشامیدنی از شیر، در مقایسه با سرم شستشو در بزرگسالان و کودکان گزارش شده است. توجه به تاریخ باز شدن یک سرم شستشو خیلی مهم است زیرا ممکن است ۲۴ ساعت بعد از باز کردن سرم باکتری ها شروع به رشد در آن کنند.  

مواد ضدعفونی کننده زخم

آب استریل

آب استریل که از طریق تقطیر آماده می شود، غیر قابل گرم کردن بوده و حاوی هیچ گونه ماده ی ضد میکروبی و ضد باکتری یا بافر اضافه شده ای نیست.

این آب معمولا برای شستشو مورد استفاده قرار می گیرد علی الخصوص در کشورهای در حال توسعه، زیرا جایگزینی ارزان قیمت برای سرم شستشوی ایزوتونیک است. آب استریلهای پوتونیک است و ممکن است باعث همولیز شدن شود و توسط بافت ها در حین عمل جراحی به آسانی جذب شود. بنابراین، استفاده از آن در همچون شرایطی توصیه نمی شود. در صورتی که مقدار بیش از اندازه ای از این آب مورد استفاده قرار گیرد ممکن است باعث سمی بودن شود.

آب آشامیدنی

آب آشامیدنی زمانی که سرم شستشو یا آب استریل در دسترس نیست پیشنهاد می شود. کاربرد آن به خصوص در محیط های حاد مناسب است. در واقع، تعداد کمی از مطالعات نشان داده اند که آب آشامیدنی در کاهش تعداد باکتری ها به اندازه ی سرم شستشو موثر است.

مواد ضدعفونی کننده زخم

پاک کننده های تجاری

پاک کننده های تجاری به طور فزاینده ای برای شستشوی زخم به کار گرفته می شوند. شستشوی پاک کننده برای از بین بردن، ترجیحا کشتن باکتری ها استفاده می شود و نتایج رضایت بخشی در مدل های حیوانی زخم های پیچیده ی اسکلتی عضلانی آلوده داشته است.

به دلیل محتویات سورفکتانت در پاک کننده ها، نیروی کم تری برای از بین بردن باکتری ها و پسماندهای سلولی لازم است. بنابراین این شوینده ها برای زخم هایی با پسماندهای سلولی چسبناک یا زخم های نکروتیک و کثیف بهترین است.اسپری های ماشه ای می توانند به هدایت موثرتر و بی خطرتر پاک کننده کمک کنند. پاک کننده ها معمولا حاوی نگهدارنده هایی برای رشد آرام تر باکتری ها، قارچ ها و ماندگاری بیشتر محصول هستند.

مواد ضدعفونی کننده زخم

پوویدون آیدون (بتادین)

پوویدون آیدون محلولی ضد میکروبی با طیفی وسیع، موثر درمقابل انواع مختلفی از پاتوژن ها شامل اورئوس استافیلو است. اگرچه، نرخ های مشابه عفونت در زخم در بزرگسالان و کودکان در شستشو با سرم شستشو در مقابل پوویدون آیدون ۱٪ گزارش شده اند. یکی از معایب آن سمیت سلولی آن برای سلول های سالم و بافت های گرانوله شده است. این محلول زخم را خشک و بی رنگ می کند. به علاوه ممکن است پوست اطراف زخم را هم تحریک کند.

پروکسید هیدروژن

یک محلول پروکسید هیدروژن ۳٪ یک ماده ی ضد عفونی کننده ی رایج است. اگرچه، تعداد کمی از تحقیقات روی اثر آن بر بهبود زخم و به عنوان ماده ی ضدعفونی کننده و کاربرد آن همچنان بحث برانگیز هستند. در حالی که بعضی از مطالعات نشان داده اند که پروکسید هیدروژن برای سلول های سالم و بافت های گرانوله شده دارای سمیت سلولی است، مطالعات دیگر بر روی انسان ها و حیوانات هیچ اثر منفی بر بهبود زخم نشان ندادند. مطالعات مختلف به علاوه نشان دادند که پروکسید هیدروژن در کاهش تعداد باکتری ها موثر هستند.

سدیم هیپوکلریت

سدیم هیپوکلریت (محلول داکین) از گذشته در زخم های فشار با بافت مرده برای کنترل عفونت به کار می رفته است. سدیم هیپوکلریت برای اثر کشندگی باکتریایی در مقابل بیشتر ارگانیسم هایی که معمولا در زخم های باز یافت می شوند،شناخته شده است.

نوع ماده ضدعفونی‌کنندهویژگی‌ها
سرم شستشوی معمولیایزوتونیک و ایمن برای بافت؛ مناسب برای شستشوی زخم، اما توان تمیز کردن زخم‌های نکروتیک را محدود دارد.
آب استریلحاوی مواد ضد میکروبی نیست؛ جایگزین ارزان برای سرم شستشو، اما ممکن است باعث همولیز شود.
آب آشامیدنیدر دسترس‌ بودن؛ مناسب برای محیط‌های حاد و کاهش باکتری‌ها به میزان مشابه سرم شستشو.
پاک‌کننده‌های تجاریحاوی سورفکتانت؛ مناسب برای زخم‌های آلوده و نکروتیک با کاهش نیروی لازم برای از بین بردن باکتری‌ها.
پوویدون آیدون (بتادین)ضد میکروبی با طیف وسیع؛ ممکن است به سلول‌های سالم آسیب بزند و پوست اطراف زخم را تحریک کند.
پروکسید هیدروژنماده‌ای رایج؛ بحث در مورد سمیت سلولی؛ برخی مطالعات نشان داده‌اند که عوارض منفی ندارد.
سدیم هیپوکلریت (محلول داکین)موثر در کنترل عفونت‌های زخم‌های فشار؛ اثر کشندگی باکتریایی بر ارگانیسم‌های رایج.

برای اطلاعات بیشتر درباره درمان انواع زخم مانند زخم دیابتی، زخم بستر، و اسکار، لارودرمانی و… با ما در ارتباط باشید.

دبریدمان زخم چیست و آیا دردناک است؟

سوالات متداول

چه نوع ضدعفونی‌کننده‌هایی برای زخم مناسب هستند؟

✅ ضدعفونی‌کننده‌هایی مثل بتادین، هیدروژن پراکسید (آب اکسیژنه)، کلرهگزیدین و الکل معمولاً برای زخم‌ها استفاده می‌شن.

 آیا بتادین بهترین مواد ضدعفونی کننده زخم است؟

⚠️ بتادین خوبه، ولی اگه زخم خیلی باز باشه، ممکنه باعث تحریک پوست بشه. بهتره برای زخم‌های کوچک یا پوست‌های حساس از گزینه‌های ملایم‌تر مثل سرم نمکی استفاده کنی.

هیدروژن پراکسید چه کاربردی داره؟

🌊 این ضدعفونی‌کننده برای زخم‌های معمولی و بریدگی‌های کوچک به‌کار می‌ره، اما بهتره زیاد استفاده نشه چون ممکنه روند بهبود زخم رو کند کنه.

کلرهگزیدین برای چه مواردیه؟

💧 کلرهگزیدین یه ضدعفونی‌کننده ملایمه که معمولاً برای زخم‌های جراحی یا پوست‌های حساس استفاده می‌شه.

 آیا الکل برای ضدعفونی زخم خوبه؟

🔥 الکل مؤثره اما ممکنه باعث سوزش بشه و برای استفاده روی زخم‌های باز خیلی توصیه نمی‌شه.

 آیا سرم نمکی (سالین) می‌تونه زخم رو ضدعفونی کنه؟

🌟 بله! سرم نمکی گزینه‌ای عالی برای پاکسازی زخم‌های حساس و جلوگیری از تحریک پوست محسوب می‌شه.

کدام مواد ضدعفونی‌ کننده زخم برای کودکان مناسب‌تره؟

👶 گزینه‌هایی مثل سرم نمکی یا کلرهگزیدین برای پوست لطیف کودکان مناسب‌تر هستن.

مواد ضدعفونی‌ کننده‌، زخم رو سریع‌تر خوب می‌کنن؟

⏳ تا حدی؛ بیشتر نقش تمیز کردن زخم رو دارن تا جلوگیری از عفونت. فرآیند بهبود، به عوامل دیگه‌ای مثل مراقبت کلی و نوع زخم بستگی داره.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟
نظری بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *